ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Παλιά τα … κόλπα του Γιασικεβίτσιους»

Με τον δικό του ξεκάθαρο τρόπο «απάντησε» ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στις … προτροπές του Λιθουανού τεχνικού για την διαιτησία.

Πέταξε το … γάντι στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ο Γιάννης Σφαιρόπουλος

Με αφορμή την … σκόνη που έχει σηκώσει ο Λιθουανός τεχνικός της Ζαλγκίρις Κάουνας για την διαιτησία προσπαθώντας να επηρεάσει καταστάσεις, ενόψει των κρίσιμων πλέι – οφ της Ευρωλίγκα ο προπονητής του Ολυμπιακού απάντησε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά τόνισε τα εξής: «Μπαίνουμε στα πλέι οφ και είναι τα παιχνίδια που περιμέναμε από την αρχή της σεζόν. Έχω να πω ότι για τα παιχνίδια αυτά δουλέψαμε από την αρχή της σεζόν, γιατί πραγματικά ο τρόπος δουλειάς, η φιλοσοφία, οι βασικές αρχές σε άμυνα και επίθεση και η λειτουργία της ομάδα, χτίζεται όλη την χρονιά. Οι παίκτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να είμαστε. Είναι πράγματα που δουλεύουμε όλη την χρονιά και υπάρχουν παίκτες που τα δουλεύουν πολλά χρόνια μαζί και είναι και οι καινούργιοι που ήρθαν φέτος και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν σε θέματα τακτικής και ετοιμότητας.

Είναι παιχνίδια τα οποία πραγματικά περιμένουμε όλοι και να μπούμε στο γήπεδο και να παίξουμε σύμφωνα με το πλάνο μας και τις αρχές μας. Είναι δύσκολη σειρά. Στα πλέι οφ όλοι έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες για το Final 4, είναι ένας αντίπαλος σεβαστός. Τον ξέρουμε και μας ξέρει. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, να είμαστε συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά και να επιβάλουμε τον ρυθμό μας και να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε σε άμυνα και επίθεση».

Όταν ρωτήθηκε για το εάν διαπιστώνει  διαφορετικά σημεία των αγώνων της κανονικής διάρκειας με αυτά των πλέι οφ και αν αποτελεί πλεονέκτημα το 2-0 της Ζαλγκίρις από την κανονική διάρκεια, απάντησε:

«Κοιτάξτε πολλά πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά η κρισιμότητα των πλέι οφ είναι πιο μεγάλη. Στην τακτική ίσως υπάρξουν κάποιες μικροεκπλήξεις αλλά όπως είπα και στην αρχή ό,τι ισχύει για εμάς ισχύει και για τον αντίπαλο.

Όταν έχεις μία συγκεκριμένη φιλοδοξία δεν μπορείς να την αλλάξεις. Έχουμε την εμπειρία και την ποιότητα για να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία. Το πιο σημαντικό είναι η αυτοσυγκέντρωση για να κάνουμε αυτά που πρέπει στο γήπεδο. Για το 2-0 της Ζαλγκίρις σίγουρα είναι μία ομάδα που μας νίκησε δύο φορές. Είχαμε ελλείψεις, αλλά τα παιχνίδια αυτά είναι διαφορετικά. Μας δίνει έξτρα κίνητρο και μία μεγαλύτερη προσοχή. Έτσι είναι όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ, αν δεν αποδώσεις αυτό που πρέπει».

Αναφορικά με τη μεγαλύτερη εμπειρία που έχει ο Ολυμπιακός, σχολίασε: «Στα χαρτιά έτσι είναι, αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο δεν μετράει η παράδοση. Οι παίκτες είναι πιο έμπειροι έχουν δώσει τέτοια παιχνίδια. Αλλά πολλές φορές επικρατεί η θέληση και όχι η εμπειρία όποιος το θέλει πιο πολύ θα το πάρει. Στον αθλητισμό γενικότερα αν μία ομάδα δεν έχει εμπειρία και έχει θέληση και αυταπάρνηση μπορεί να κερδίσει. Δεν είναι μόνο η εμπειρία που κρίνει σε αυτή την φάση τον νικητή. Θα μετρήσει η διάθεση και η θέλησή μας για να πάμε σε ένα ακόμη Final 4».

Για το κίνητρο της Ζαλγκίρις Κάουνας τόνισε: «Το πως θα εμφανιστεί η Ζαλγκίρις εγώ δεν μπορώ να το απαντήσω. Έχει φιλοδοξίες, έχει παίξει καλό μπάσκετ και έχει κερδίσει παιχνίδια εκτός έδρας. Σίγουρα θέλει να πάει στο Final 4. Τα υπόλοιπα είναι στατιστικά στοιχεία. Όποια ομάδα είναι στους «8» θέλει να πάει στο Final 4. Περιμένουμε ότι θα είναι δύσκολη σειρά. Είναι δουλεμένη και σκληρή ομάδα που ξέρει τι θέλει αμυντικά και επιθετικά. Είναι σημαντικό όμως να κοιτάμε τη δική μας ομάδα και να είμαστε αυτοί που πρέπει να είμαστε».

Σε ερώτηση για τις απουσίες που υπήρχαν στο τελευταίο ματς του Ολυμπιακού απέναντι στη Ζαλγκίρις, απάντησε: «Πραγματικά είχαμε θέματα ξανά και έχουμε θέματα ακόμα. Ο Πρίντεζης και ο Τιλί είναι κάπως καλύτερα. Στρέλνιεκς και Παπανικολάου είναι πιο καταβεβλημένοι. Θεωρώ ότι ο Παπανικολάου δύσκολα θα προλάβει, θα δούμε και αύριο το πρωί. Ο Στρέλνιεκς θα δούμε και σήμερα. Όλοι προσπαθούν να παίξουν και να βοηθήσουν, αλλά αν κάποιος πονάει δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις γιατί δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την υγεία κάποιου αθλητή μας και επίσης αν πονάει όση διάθεση και να έχει δεν μπορεί να αγωνιστεί. Είναι 4 παίκτες αμφίβολοι, πιο δύσκολος να παίξει είναι ο Παπανικολάου και μετά ο Στρέλνιεκς».

Όσον αφορά την εμπειρία, αλλά και τη διάθεση που δείχνει συνεχώς ο Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε: «Έχουμε ένα σύνολο και όλοι θέλουμε να παίξουμε. Σίγουρα ο Σπανούλης είναι ο σταρ της ομάδας. Έχω πει όμως αρκετές φορές εγώ υπολογίζω σε όλους τους παίκτες. Ασφαλώς και ο Βασίλης είναι ο ηγέτης μας όλα αυτά τα χρόνια. Όμως όλοι οι παίκτες πρέπει να δείξουν θέληση και θέλουμε να το δείξουμε στο γήπεδο. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά να το δείξουμε και στο γήπεδο παλεύοντας κάθε κατοχή της μπάλας».

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει και τα λόγια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για τη διαιτησία: «Εγώ έχω μιλήσει κολακευτικά για τη Ζαλγκίρις και τον Σάρας. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και έχει απογειώσει την ομάδα. Είναι έκπληξη για κάποιους αλλά όχι για εμάς, γιατί κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Μπορεί να είναι νέος αλλά χρησιμοποιεί κάποια παλιά κόλπα, εμείς όμως ασχολούμαστε με το τι θα κάνουμε μέσα στο γήπεδο».

Παράλληλα, ο τεχνικός ηγέτης του Ολυμπιακού ρωτήθηκε για τον κόσμο του Ολυμπιακού που ήταν στον τελικό της Ευρώπης του βόλεϊ και τη διαφορετική θέση που είχαν οι οργανωμένοι: «Όταν το βλέπαμε το παιχνίδι του βόλεϊ από κοντά που καθόμασταν στο γήπεδο, όντως όταν ο κόσμος είναι στο κέντρο του γηπέδου είναι καλύτερο. Έχετε δίκιο. Αλλά εγώ αυτό που θέλω είναι να είναι γεμάτο το γήπεδο και να παροτρύνει την ομάδα».

Τέλος, όσον αφορά το παιχνίδι της Ζαλγκίρις με το πικ εν ρολ και αν δημιουργεί πρόβλημα, είπε: «Είναι καλοί στο πικ εν ρολ αλλά μέχρι το 25 έχαναν με 16 πόντους και έπαιζαν πικ εν ρολ. Το παιχνίδι χάλασε γιατί θεωρήσαμε ότι θα είναι εύκολο μέχρι το τέλος. Χαλάσαμε το μυαλό μας και αδυνάτισε η άμυνά μας και η επίθεση λειτούργησε με μικρότερη ταχύτητα».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button