ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. Κουντούρης: “Αλλάξαμε την Ιστορία του Ολυμπιακού”

«Αλλάξαμε την ιστορία»

Μία μεγάλη συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα “Κόκκινος Πρωταθλητής” και τον συνάδελφο Διονύση Βερβελέ ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλης Κουντούρης. Ο “Στρατηγός” αποκάλυψε πολλά, διάφορα και άκρως ενδιαφέροντα με φυσικά κεντρικό σημείο πάντοτε τον Θρύλο.

Διαβάστε τι μοιράστηκε ο “Στρατηγός” του Ερασιτέχνη για τον Ολυμπιακό, τις αμέτρητες κούπες, τη μεγάλη του επιθυμία, το ταβάνι του συλλόγου, τα χρέη και η σύγκριση με τον Παναθηναϊκό. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Φυσικά, ποζάρει με μεγάλη υπερηφάνεια με τους 18 φετινούς τίτλους του Ερασιτέχνη και απαντάει σε πολλά ζητήματα, όπως τα μεταγραφικά ή και το γηπεδικό ζήτημα.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Μιχάλη Κουντούρη στον «Κόκκινο Πρωταθλητή» και τον Διονύση Βερβελέ:

-Μια ονειρική χρονιά… Δεκαοχτώ κούπες έχεις μπροστά σου. Ικανοποιημένος από το… ταμείο; Ο δικός σου απολογισμός;
«Θέλουμε τους 18 τίτλους να τους κάνουμε 22. Περιμένουμε τρεις από την κολύμβηση και έναν ακόμα τίτλο από το στίβο ανδρών. Δεν είναι απλά κάποια τουρνουά ή αθλητικές συναντήσεις. Είναι κούπες σε πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα».

-Μπορείτε και περισσότερες κούπες στο μέλλον ή αυτό είναι το… ταβάνι; Δεν σε αγχώνει ότι η φετινή χρονιά ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη; Τέσσερις ευρωπαϊκοί τελικοί, ήρθαν δύο τρόπαια. Θα ξαναγίνει αυτό; Μπορεί;
«Σίγουρα μπορούμε και περισσότερες, ο Ολυμπιακός δεν έχει ταβάνι. Πολύ σημαντικό ρολό όμως παίζει το οικονομικό. Τον πήχη τον ανεβάζεις σταθερά, χωρίς όμως να ρισκάρεις το μέλλον του συλλόγου. Να μην κινδυνεύσεις ποτέ με καθίζηση. Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν υπάρχει στον αθλητισμό ταβάνι, και ειδικά στον Ολυμπιακό. Σαρώσαμε τους τίτλους στην Ελλάδα, πήραμε δύο ευρωπαϊκά, φτάσαμε και σε δύο άλλους ευρωπαϊκούς τελικούς, αλλά τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Εμείς προχωράμε την δουλειά μας και τον σχεδιασμό μας τόσο στο επίπεδο εγκαταστάσεων όσο και στον σχεδιασμό ομάδων και ακαδημιών».

-Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, έρχεται η ώρα που αναλαμβάνεις. Είχες πει τότε πως μεγάλος στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση. Τώρα, σε τι φάση βρίσκεται ο Ερασιτέχνης; Ο κόσμος βλέπει τις κούπες, χαίρεται στους τελικούς, νομίζει πως όλα είναι καλά. Είναι έτσι;
«Σπανίως μιλάμε, αλλά πρέπει να ξέρει ο κόσμος κάποια πράγματα. Εκείνη η εποχή της χρεοκοπίας στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, μοιάζει με τον τωρινό Παναθηναϊκό. Μιλάω για τον Παναθηναϊκό γιατί είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Εμείς μάλιστα είχαμε σχεδόν διπλάσιο χρέος, από ότι έχει ο Παναθηναϊκός τώρα! Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν να αναζητήσουμε νέους οικονομικούς πόρους για τον Ολυμπιακό και να μειώσουμε το μπάτζετ. Θέλαμε την εξυγίανση ώστε να μπουν μετά άνθρωποι να βοηθήσουν οικονομικά σε πιο γερές βάσεις, που είναι και το παν για ένα υγιή σύλλογο. Στόχος μας ήταν να μην χρωστάμε και να έχουμε σταθερά έσοδα. Αν δεν έχεις σταθερά έσοδα, αλλά ψάχνεις συνεχώς έκτακτες οικονομικές ενέσεις, έχεις αποτύχει.

Για να εξοφλήσουμε το χρέος εκείνη την στιγμή πάρθηκαν αποφάσεις για κάποιες άμεσες δράσεις, όπως η καμπανιά των SMS στην οποία βοήθησαν οι φίλαθλοι, έγινε ένα φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου τα έσοδα του οποίου πήγαν στον Ερασιτέχνη. Επίσης καταλυτικής σημασίας ήταν η ανάληψη από τους συνδέσμους, μεγάλου μέρους των χρεών, οι οποίοι μάτωσαν όσο μπορούσαν εκείνη την εποχή. Η εγγύηση μας όμως ήταν, ο κ. Μαρινάκης που είπε: «προχωράτε και είμαι κοντά εγώ». Ήταν ο μόνος οικονομικός παράγοντας που βοηθούσε στην αρχή, μαζί με τον κόσμο. Αλλιώς δεν θα είχαμε την δύναμη να προχωρήσουμε. Τριπλασιάσαμε και τετραπλασιάσαμε την απόδοση του τμήματος μελών και φιλάθλων, δημιουργώντας τις κάρτες φιλάθλου. Έτσι, έγινε πολύ πιο ισχυρή η βάση. Ερχόντουσαν σταθερά τα έσοδα από μια ισχυρή ΠΑΕ και μια ισχυρή ΚΑΕ και το συμπλήρωμα ήταν του κυρίου Μαρινάκη».

«150.00 κάρτες και 25.000 διαρκείας»

-Φαντάζομαι πως μεγάλο πρόβλημα πλέον και λόγω της κρίσης, είναι η μείωση των χορηγών, τα έσοδα από την τηλεόραση που δεν υπάρχουν, όπως και τα εισιτήρια, έτσι;
«Αυτό είναι μία άσχημη πραγματικότητα. Οι χορηγοί μειώθηκαν στο ελάχιστο. Δεν υπάρχουν πλέον λεφτά από τηλεοπτικά δικαιώματα, ούτε από εισιτήρια. Αυτή είναι η διαφορά με την ΠΑΕ  και την ΚΑΕ. Στηρίζονται στα εισιτήρια, στα τηλεοπτικά δικαιώματα, στις χορηγίες και τα έσοδα από τις συμμετοχές τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτά στον Ερασιτέχνη είναι μηδαμινά. Έπρεπε να βρούμε άλλους τρόπους και καταφέραμε να καλύπτουμε το 70-75% των εξόδων. Κάθε χρόνο προσπαθούμε για το περισσότερο και ότι λείπει το βάζει ο κ. Μαρινάκης. Ήταν από την αρχή δίπλα μας. Τώρα, είναι και η ΚΑΕ πολύ πιο κοντά ενεργοποιώντας την κάρτα φιλάθλου και στα δικά της εντός έδρας παιχνίδια. Βοηθάει με τα ποσοστά των εισιτηρίων, και είμαστε ευτυχείς που έχει καλή ομάδα. Εδώ και τρία χρόνια η ΚΑΕ έχει έρθει πιο κοντά και αναγνωρίζει το έργο που κάνουμε. Βοηθάει την προσπάθειά μας.»

-Τεράστιας σημασίας η κάρτα μέλους και η κάρτα φιλάθλου. Ένα εγχείρημα που πέτυχε στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με άλλες ομάδες που το προσπάθησαν. Έχετε βάλει κάποιο στόχο εδώ; Υπάρχει αριθμός που θέλετε να φτάσετε ή και να ξεπεράσετε;
«Θέλουμε να γράφονται όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ο καθένας να φέρει το φίλο του, τον αδερφό του. Ο άμεσος στόχος είναι να περάσουμε τις 100.000. Είμαστε κοντά σε αυτό, μακάρι να φτάσουμε και τις 150.000 φίλους του Ολυμπιακού. Το βασικό έσοδο είναι αυτό. Προσπάθησαν να το κάνουν και αντίπαλοι, αλλά απέτυχαν. Το κρύβουν. Οι κάρτα μέλους είναι αυτή που παίρνει κάθε φίλαθλος ο οποίος αγοράζει εισιτήριο διαρκείας, είτε στο ποδόσφαιρο είτε στο μπάσκετ. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ενεργό μέλος του Ολυμπιακού, έχει το δικαίωμα εκλογής και ψήφισης οργάνων του συνδέσμου, συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις, εμπορικά προνόμια, αλλά φυσικά και το μοναδικό προνόμιο να μπαίνεις σε περισσότερα από 120 παιχνίδια του Ερασιτέχνη δωρεάν. Σε ότι αφορά την κάρτα φιλάθλου, είναι η κάρτα την οποία βγάζει όποιος θέλει να αγοράσει απλό εισιτήριο, για έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Και οι δύο κάρτες είναι ετήσιες και λήγουν με την λήξη της αγωνιστικής σεζόν. Υπάρχουν πολύ άνεργοι που έχουν την κάρτα φιλάθλου, μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τον σύλλογο, μια και το ποσό που πρέπει να καταβάλουν δεν είναι μεγάλο. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα, αλλά όλους τους θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε ΠΑΕ και ΚΑΕ να ξεπερνούν τα 25.000 διαρκείας μαζί. Είναι κάτι που έγινε πέρσι και ήταν πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό λέμε “αγοράστε εισιτήρια διαρκείας της ΠΑΕ και της ΚΑΕ και ας μην πάρετε του Ερασιτέχνη”».

«Η εμπιστοσύνη του κόσμου»

-Ο κόσμος του Ολυμπιακού σου έχει μεγάλη εκτίμηση, σε εμπιστεύεται. Τι είναι αυτό που σου λέει;
«Προέρχομαι από τον κόσμο του Ολυμπιακού και προσπαθώ να κάνω αυτό που θα ζητούσα εγώ ως οπαδός από τον εκάστοτε πρόεδρο. Δηλαδή, να κάνει τον Ολυμπιακό πανίσχυρο ώστε να είναι ο κόσμος υπερήφανος. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτόν που διοικεί. Μετά από αυτά τα χρόνια θεωρώ πως έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι ηθική ικανοποίηση αυτό».

-Υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται να είναι στο πλευρό σας; Να βοηθήσει πιο ενεργά;
«Είμαστε ανοιχτοί να προσελκύσουμε ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Μακάρι να ερχόταν στον Ερασιτέχνη  ένας ακόμα Μαρινάκης ή ένας Αγγελόπουλος εξασφαλίζοντας κάποια επιπλέον χρήματα ετησίως και να… ελαφρύνει το βάρος των άλλων προέδρων, και η θέση του Προέδρου του Ερασιτέχνη θα είναι δική του! Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι είναι Ολυμπιακοί, αλλά δεν έρχονται. Λίγοι το έχουν επιχειρήσει. Όπως ο κ. Λεριώτης στο γυναικείο μπάσκετ και ο κ. Ξυνής στο χάντμπολ».

«Οι πρώτοι διδάξαντες»

-Έφεραν και επιτυχίες το γυναικείο μπάσκετ και το χάντμπολ. Πολλοί πάντως έκαναν κουβέντες για συγχωνεύσεις, σε ενοχλεί αυτό;
«Ο κ. Λεριώτης και ο κ. Ξυνής ήταν αυτοί οι οποίοι μας προσέγγισαν. Είχαν ενδιαφερθεί και νωρίτερα αλλά εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι αφού προτεραιότητά μας αποτελούσε η οικονομική εξυγίανση του Ολυμπιακού. Για εμάς ήταν επιπλέον έξοδο και έπρεπε να το εξασφαλίσουμε. Τελικά ξεκινήσαμε τη συνεργασία όταν εγγυήθηκε για τα υπόλοιπα χρήματα ο κ. Μαρινάκης. Το αποτέλεσμα της επιλογής μας αυτής και μετά από πολύ δουλειά, είναι τα τέσσερα νταμπλ από τα δύο τμήματα, τρία διαδοχικά για το Μπάσκετ Γυναικών και από φέτος το Χάντμπολ Ανδρών.

Μιλάνε για συγχώνευση, ποιοι; Όλοι αυτοί που το έχουν κάνει νωρίτερα; Η ΑΕΚ έπαιξε ευρωπαϊκό τελικό, είπαμε εμείς τίποτα; Είπαμε ποτέ ότι έπαιξε η… Ηλιούπολη; Αυτά είναι για παιδάκια. Εμείς ότι έχουμε κάνει είναι νόμιμο και το πράξαμε όταν ωρίμασαν οι συνθήκες στον Ολυμπιακό. Γιατί να μην το κάναμε; ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν οι πρώτοι διδάξαντες σε αυτό».

-Μια ερώτηση που την κάνουν πολλοί. Άνοιξε και η όρεξη βλέπεις με τις κούπες. Γυναικείο ποδόσφαιρο θα φτιάξει ο Ολυμπιακός;
«Από τα ομαδικά αθλήματα έχουν μείνει δυο τμήματα που δεν έχουμε ακόμα στις τάξεις μας. Έχουμε οχτώ τμήματα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ, σε άνδρες και γυναίκες. Μόνο ο ΠΑΟΚ έχει τόσα. Εμείς δεν έχουμε γυναικείο ποδόσφαιρο και γυναικείο χάντμπολ. Είναι η φιλοδοξία μου να μπορέσουμε να έχουμε ομάδες και στα δέκα αυτά τμήματα! Δεν είναι εύκολο όμως, γιατί υπάρχει και το πρόβλημα των εγκαταστάσεων. Το σίγουρο είναι ένα: Δεν μας τρομάζει να έχουμε περισσότερη δουλειά».

«Θέλουμε το δικό μας γήπεδο»

-Ένα θέμα μείζονος σημασίας για τον Ερασιτέχνη είναι και αυτό της έλλειψης εγκαταστάσεων…
«Στο χάντμπολ άλλα μας έλεγαν, άλλα βρήκαμε. Αφού αναζητήσαμε παντού την έδρα που θα στεγάσει το τμήμα, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το Ρέντη, το οποίο μοιράζονται πλέον τρεις ομάδες.  Το γεγονός  αυτό, να χρησιμοποιούν δηλαδή τρεις ομάδες το ίδιο γήπεδο, μετέχοντας όχι μόνο στις εγχώριες αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αποτελεί μια τραγική κατάσταση . Όταν έχουμε ευρωπαϊκό αγώνα, παραδίδουμε την προηγούμενη ημέρα το γήπεδο στην αντίπαλη ομάδα και ψάχνουμε εμείς για προπόνηση! Υπάρχει πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις. Τουλάχιστον είμαστε τυχεροί που έχουμε στο Ρέντη κάποιους ανθρώπους μόνιμα, δεν πάνε και έρχονται από γήπεδο σε γήπεδο. Έχουμε και την ίδια εξέδρα απονομής (γελάει). Ολυμπιακός Πρωταθλητής Ελλάδας 2017-18. Έγιναν τρεις απονομές φέτος στο Ρέντη και άλλαζαν μόνο τα πρόσωπα, δεν αλλάζαμε βάθρο!».

-Φάνηκε και από το βόλεϊ πάντως. Δεν καταφέρατε να δηλώσετε συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.
«Και βέβαια δηλώσαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ! Στείλαμε επίσημο έγγραφο στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία και μάλιστα ζητήσαμε να παίξουμε στο Ρέντη, κατ’ εξαίρεση όμως, γιατί χρειάζεται γήπεδο 3.000 θέσεων. Η απάντηση ήταν αρνητική για το Ρέντη. Στο λίγο διάστημα που είχαμε, ψάξαμε να βρούμε άλλο γήπεδο. Πήγαμε και στο Τροκαντερό, μέχρι και στην Κύπρο φτάσαμε. Κανένα διαθέσιμο για 6 διπλές ημερομηνίες».

-Γκρινιάζει και λίγο ο κόσμος για το Ρέντη, επειδή δεν υπάρχουν πολλά καθίσματα κάτω, έχει μια ιδιομορφία το γήπεδο…
«Όντως, οι κερκίδες στο κλειστό του Ρέντη είναι στα 4 μέτρα και είναι απόμακρο από τον αγωνιστικό χώρο. Επίσης, δεν έχει συγκοινωνία, δεν έχει πολλούς χώρους πάρκινγκ και δεν έχει κλιματισμό. Γενικώς οι εγκαταστάσεις που έχει ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός δεν είναι αντάξιες της προσφοράς και των επιτυχιών του».

-Ο κόσμος ζητάει ένα κολυμβητήριο…
«Ειδικά στο πόλο. Το προσπαθήσαμε, αλλά με τι γήπεδο;  Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη γήπεδο για τα αθλήματα σάλας, έχει ανάγκη και για κολυμβητήριο. Έχουμε παίξει σε έξι τελικούς στην Ευρώπη τα πέντε τελευταία χρόνια στο πόλο. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε μεγάλες διοργανώσεις. Είναι θαύμα αυτό που γίνεται χωρίς δικό μας κολυμβητήριο! Αναλογιστείτε που προπονούνται αυτοί οι πρωταθλητές Ευρώπης. Έκαναν περήφανη όλη την Ελλάδα, στελεχώνουν κατά πλειοψηφία τα ρόστερ των εθνικών ομάδων, φέρνουν επιτυχίες σε Παγκόσμια και Ολυμπιάδες. Και όμως. Με δεδομένη την κατάσταση που αναφέραμε, μεγαλύτερο στόχο αυτής της διοίκησης αποτελεί η επίλυση του προβλήματος των εγκαταστάσεων με τη δημιουργία δυο γηπέδων, ενός κολυμβητηρίου και ενός κλειστού».

-Δεν σας έχει καλέσει κανείς από την Πολιτεία;
«Δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν υπάρχει καμία στήριξη σε αυτό το θέμα. Δεν μας χάρισαν καμία Πυλαία εμάς… Ο ΠΑΟΚ έχει το γήπεδο και στεγάζει όλα του τα τμήματα…».

-Υπήρξε στιγμή που απογοητεύτηκες που είπες εδώ θα σταματήσω; Πως δεν πάει άλλο;
«Πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές, αλλά αυτές αφορούν μόνο στο οικονομικό σκέλος. Αν είμαστε καλά εκεί, τότε θα είμαστε πολύ δυνατοί. Εμείς την δουλειά δεν την φοβόμαστε. Ασχολούμαστε πολλές ώρες με τον Ολυμπιακό για να φέρνει τις επιτυχίες που φέρνει. Και όχι μόνο αυτές, αλλά και ακόμα περισσότερες».

-Με τον τρόπο που έχεις διαχειριστεί καταστάσεις ωστόσο, φαίνεται πως ξέρεις να πιάνεις τον παλμό αθλητών, προπονητών…
«Είναι σημαντικό αυτοί που διοικούν ένα σύλλογο να ξέρουν από αθλητισμό. Είτε αυτός είναι ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο, οι έφοροι, οι μάνατζερ, όλοι πρέπει να γνωρίζουν από αθλητισμό. Εγώ είμαι περήφανος που καταφέρνω να το κάνω αυτό και το φέρνω εις πέρας, με αυτά τα αποτελέσματα».

«Ξεπεράσαμε τους 100 τίτλους»

-Πλέον είναι οριστικό. Στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό μπήκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Πως βλέπεις αυτή την εξέλιξη;
«Έχω πει ότι ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο Παναθηναϊκός. Σε αυτό το διάστημα των οχτώ χρόνων, εμείς απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτών που χτίσαμε. Με διακανονισμούς σε 150 ανθρώπους τα πρώτα χρόνια. Αν ο κ. Γιαννακόπουλος θέλει να ρίξει εκατομμύρια, δικαίωμά του είναι. Θα κριθεί από του χρόνου, όμως… Αυτή τη στιγμή έχει μόνο ένα άθλημα στην πρώτη κατηγορία, μόνο το βόλεϊ ανδρών, το οποίο έχει πολλά χρέη. Εμείς σε αυτή την οχταετία έχουμε πάρει 56 εγχώριους τίτλους στα ομαδικά αθλήματα και 5 ευρωπαϊκά ενώ μαζί με τα ατομικά έχουμε ξεπεράσει τους 100! Ο Παναθηναϊκός αυτή την οχταετία έχει πάρει δύο τίτλους… Έναν στο γυναικείο βόλεϊ και έναν στο γυναικείο μπάσκετ. Η ιστορία άλλαξε. Την ιστορία την αλλάξαμε εμείς. Ο πρωταθλητής σε όλα τα σπορ είναι ο Ολυμπιακός. Τους έχουμε από κάτω με σερί νίκες ρεκόρ, έχει χαθεί το μέτρημα. Θα δούμε τι θα καταφέρουν. Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός με τον Παναθηναϊκό μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Να είστε σίγουροι πάντως πως ο Γιαννακόπουλος δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνος του, αν δεν δει ανταπόκριση από τον κόσμο. Εμείς, είχαμε και τη βάση του κόσμου. Αν δεν έχει βοήθεια από τον κόσμο, δεν θα έχει για καιρό νομίζω διάθεση και υπομονή για να κάνει μεγάλα πράγματα».

«Ξεχωρίζει αυτή η κούπα»

-Βλέπω τις 18 κούπες δίπλα σου. Ποια ξεχωρίζεις; Για τον τρόπο που ήρθε; Ποιες σε έκαναν να χαρείς τόσο πολύ;
«Το εύκολο είναι να θυμάμαι αυτές που… χάσαμε διότι ήταν ελάχιστες… Η εξής μία: το Κύπελλο στο βόλεϊ αντρών (γέλια). Σοβαρά τώρα… όταν είσαι πρόεδρος, αυτή είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση, διότι είναι σαν να με ρωτάς ποιο δάκτυλο να μου κόψεις για να πονέσει λιγότερο… Και οι 18 κούπες ήταν μοναδικές για τον δικό τους λόγο.

Θα μπορούσα όμως να ξεχωρίσω, το Τσάμπιονς Λιγκ του πόλο Ανδρών, για την βαρύτητα που έχει το τρόπαιο αυτό, αλλά και για τον τρόπο που κατακτήθηκε με νίκη επί της πανίσχυρης Προ Ρέκο μέσα στην Ιταλία. Ήταν μια επιτυχία που συγκλόνισε όλους τους Έλληνες. Ήταν πολύ έντονα και δυνατά τα συναισθήματά μου στη Γένοβα και μπορώ να πω, πως μου θύμισαν τα συναισθήματα που είχα 16 χρόνια πριν , το 2002, όταν ήμουνα σαν οπαδός τότε στην πισίνα της Βουδαπέστης και κατακτήθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό για το αντρικό πόλο. Από εκείνη την ημέρα, πριν 16 χρόνια, δυο άνθρωποι ήμασταν οι ίδιοι στην Γένοβα… εγώ και ο Θοδωρής Βλάχος!  Μιλώντας φυσικά για Ευρωπαϊκές κατακτήσεις, δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τα συναισθήματα μου από την κατάκτηση του ΤσάλεντζΚαπ, από το γυναικείο βόλεϊ μέσα στην Τουρκία… όπου δεν ήμουν μάλιστα εκεί, διότι παίζαμε στο ΣΕΦ τον άλλο τελικό με τη Ραβέννα στους άντρες…! Ήταν τεράστια επιτυχία, πήραμε δύο ευρωπαϊκές κούπες σε βόλεϊ και πόλο στις έδρες αντιπάλων! Μεγάλη σημασία επίσης είχε το νταμπλ στο χάντμπολ, στην πρώτη μας χρονιά, αποκλείοντας την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο και κερδίζοντας το πρωτάθλημα, με τον απόλυτα ανατρεπτικό τρόπο, κόντρα στην ΑΕΚ, όπου από το 0-2 πετύχαμε την ανατροπή με 3-2… και στην συνέχεια η αποθέωση, για την νεοφώτιστη ομάδα μας! Επίσης, πολύ σημαντική ήταν η επιστροφή του αντρικού βόλεϊ στην κορυφή της Ελλάδας, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το είχαμε βάλει στοίχημα και ξοδέψαμε αρκετά χρήματα για αυτό. Δυνατά συναισθήματα είχα και από τα πρωταθλήματα στο πινγκ πονγκ, μέσα σε ένα βράδυ πήραμε το γυναικείο και την άλλη ημέρα το πρωί, το αντρικό. Φύγαμε μεσάνυχτα με πρωτάθλημα, ξυπνήσαμε με άλλο πρωτάθλημα! Μεγάλη χαρά μου έδωσε και το πρωτάθλημα στην πυγμαχία το οποίο κατακτήσαμε μετά από πολλά χρόνια. Υπήρχε μεγάλη ένταση και άγχος λόγω αντιπάλου (Παναθηναϊκού) και ευθύνης της διοργάνωσης την οποία είχαμε αναλάβει.

Μιλώντας βέβαια, για αυτά τα επιτεύγματα που γίνανε φέτος, δεν μπορώ να ξεχάσω το συναίσθημα από την επική, διπλή ευρωπαϊκή πρόκριση, απέναντι σε ρώσικες ομάδες, των δύο τμημάτων βόλεϊ, στους τελικούς, με την γυναικεία ομάδα να παίρνει πρώτη την πρόκριση μέσα στην έδρα της ρώσικης και την αντρική ομάδα… μόλις πέντε λεπτά μετά!!! Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στους δύο ευρωπαϊκούς τελικούς και πάλι, των δύο τμημάτων βόλεϊ, με τον ευρωπαϊκό τελικό των αντρών να γίνεται στο κατάμεστο ΣΕΦ, με 10.000 κόσμο, ενώ την ίδια ώρα παίρναμε το ευρωπαϊκό στην Τουρκία… Αυτά δεν γίνονται από καμία άλλη ομάδα!!Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να σου χαρίσει δύο προκρίσεις σε ευρωπαϊκούς τελικούς… και δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, την ίδια ώρα!

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αφιερώσω τον άθλο της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ από το πόλο ανδρών, στον επίτιμο πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, κύριο Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, ο οποίος ξέρω πόσο πολύ αγαπάει ειδικά αυτό το τμήμα του συλλόγου, αλλά για λόγους υγείας δεν μπόρεσε φέτος να είναι μαζί μας».

-Έχουν καθίσει αρκετοί σε αυτή την καρέκλα. Αισθάνεσαι ο πιο πετυχημένος πρόεδρος όπως λένε όλοι; Με τόσες κούπες…
«Δεν θα μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου, οι άλλοι θα κρίνουν. Το θέμα είναι ένα: Δεν κατεβάζουμε τον πήχη ποτέ, αντίθετα τον ανεβάζουμε. Υπάρχει δουλειά, κούραση, αλλά όλοι μας εδώ είμαστε για τον Ολυμπιακό. Η ιστορία γράφεται για τον Ολυμπιακό».

«Οι Έλληνες σε καταλαβαίνουν»

-Στο χάντμπολ χάνει η ομάδα 2-0 στις νίκες. Πήγες στο Ρέντη, μίλησες στους παίκτες. Όπως μίλησες και στην ομάδα βόλεϊ μετά την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας. Τι τους λες; Πως τους «φτιάχνεις» και το γυρίζουν;
«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρεις πως θα μιλήσεις σε μια ομάδα. Και αν πρέπει κιόλας να μιλήσεις. Άλλη νοοτροπία έχουν οι γυναίκες. Άλλη νοοτροπία υπάρχει στα αθλήματα με επαφή όπως στο πόλο και στο χάντμπολ και άλλη στο βόλεϊ. Το χάντμπολ ήταν το τελευταίο ομαδικό στην Ελλάδα που απέμενε να δούμε τον πρωταθλητή. Αυτό μας βοήθησε. Το ίδιο έγινε πέρσι με τις γυναίκες του πόλο. Χάναμε και τότε 2-0 στις νίκες, αλλά είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε μόνο με αυτό και πέσαμε με τα μούτρα πάνω από αθλητές και προπονητές. Όπως φέτος στο χάντμπολ. Χρειάζεται πολύς χρόνος να αφιερώνεις σε κάθε τμήμα. Ασχοληθήκαμε να βρούμε τι δεν πήγαινε καλά. Με έκαναν να το πιστεύω. Το χάντμπολ μοιάζει με το πόλο, στη λογική ότι έχουμε πολλούς Έλληνες. Σε καταλαβαίνουν διαφορετικά. Ξέρεις πως σκέφτονται. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν άριστα. Είπαμε και κάποια πράγματα που δεν γίνεται να τα πω, αλλά το θέλαμε πολύ, στο τρίτο ματς μπήκαμε για να συντρίψουμε τους αντιπάλους. Η εύκολη νίκη μας έδωσε άλλη ψυχολογία. Στα παιδιά του χάντμπολ εγώ είχα υποσχεθεί πως στο πέμπτο ματς θα ήταν γεμάτο το γήπεδο για πρώτη φορά φέτος. Ήρθε ο κόσμος, το γέμισε, εντυπωσιάστηκαν οι παίκτες και το πανηγύρισαν ανάλογα».

-Το ανδρικό τμήμα βόλεϊ δοκιμάστηκε πολύ. Παρόλα αυτά, επέστρεψε στην κορυφή στην Ελλάδα, έφτασε μια ανάσα και από αυτήν της Ευρώπης…

«Το βόλεϊ έχασε τρία πρωταθλήματα. Σε αυτά τα χρόνια όμως πήρε τρία Λιγκ Καπ και δύο Κύπελλα Ελλάδας. Το περσινό μας πείραξε, ετοιμαζόμασταν να πάμε και στην φιέστα του ποδοσφαίρου… Όταν έχεις έξι τμήματα, κοιτάζεις το μπάτζετ σου προσεκτικά. Ίσως έπρεπε να είχαμε δει εκεί κάτι με διαφορετικό τρόπο. Κάναμε υπέρβαση όμως με τον Αγκάμεζ. Έπεσαν λεφτά, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Είμαστε χαρούμενοι που κάναμε αυτά που έπρεπε φέτος και επιστρέψαμε. Ο ΠΑΟΚ έσπρωξε χρήματα στο βόλεϊ. Δεν έχει αλλού να ρίξει βάρος, όπως κάνουμε εμείς με τόσα τμήματα που πρωταγωνιστούν όλα. Δεν χαλάμε το γυναικείο βόλεϊ για να πάρουμε το αντρικό. Όσο αντέχουμε, αυτό θα κάνουμε. Δεν θέλουμε να είμαστε υπερόπτες. Κάποια στιγμή μπορεί να ρίξουμε αισθητά το μπάτζετ και να μαζευτούμε, αλλά όχι τώρα. Ο κόσμος μας είναι η δύναμη του Ερασιτέχνη».

-Το φαινόμενο με τις τιμωρίες πως εξηγείται; Στο βόλεϊ τιμωρία για επεισόδια σε δρόμο και σε άσχετο αγώνα με τον Ολυμπιακό. Στο πόλο, χειρονομίες από την προπονήτρια της Βουλιαγμένης, άλλες δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων…
«Δεν εξηγείται. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία ισονομία. Έχουν αναλογιστεί τι κάνουν; Ρίξανε δύο αγωνιστικές για το τίποτα. Εδώ έγινε χαμός στο ΟΑΚΑ στον ποδοσφαιρικό τελικό Κυπέλλου, αλλά ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δέχθηκαν μόνο ένα πρόστιμο. Δεν τους ελέγχει κανείς; Σε σύγκριση με αυτά που έγιναν στον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, είναι για γέλια αυτά. Αν δουν τις τιμωρίες στο γυναικείο πόλο θα νομίζουν ότι κάηκε το γήπεδο».

«Όλοι δίπλα μας»

-«Ο Ερασιτέχνης ανήκει στην 7», λέει το γνωστό σύνθημα από τον κόσμο. Τι θα ήθελες να τους πεις;
«Ξέρω ότι στα παιδιά της Θύρας 7  αρέσει πολύ το σύνθημα αυτό.  Με αυτό τον τρόπο νιώθουν  ότι συμμετέχουν στη διοίκηση του Ερασιτέχνη και αυτό είναι κάτι που το θέλουμε και εμείς διότι έτσι γίνονται πιο υπεύθυνοι σαν οπαδοί της ομάδας.

Η παρουσία τους ιδιαίτερα στα κρίσιμα ματς είναι πολύ σημαντική. Όταν χάνεις, όμως, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις. Δεν διαλύεις το δικό σου γήπεδο, δεν δίνεις το δικαίωμα στους άλλους να σε προσβάλουν. Υπάρχουν όμως φίλαθλοι που έρχονται και μας τιμούν με την παρουσία τους, οι οποίοι δεν είναι στην Θύρα 7. Έρχονται σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια και τους ευχαριστούμε για αυτό! Ο Ολυμπιακός δίνει στην έδρα του 200 παιχνίδια σε όλα τα τμήματα. Τους θέλουμε όλους δίπλα μας. Και οι αθλητές έχουν καταλάβει ότι στα κρίσιμα θα είναι ο κόσμος πιο πολύ δίπλα τους. Δεν μπορεί να δει όλα τα ματς ο κόσμος. Παίζουμε κοντά στα 50 ευρωπαϊκά παιχνίδια εντός. Στην Ευρώπη έχουμε πιο πολύ ανάγκη τον κόσμο διότι είναι μεγαλύτερη η προβολή στο όνομα του Ολυμπιακού. Είδαμε με την Ραβέννα στο ΣΕΦ ότι υπήρξαν αφιερώματα για την παρουσία των οπαδών του Ολυμπιακού σε όλο τον κόσμο».

«Ο Μαρινάκης είναι μαζί μας»

-Αναφέρθηκες στην στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη από την πρώτη ημέρα, πόση ώθηση σας έδωσε αυτό;
«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι η πρώτη ημέρα για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Από το 2010 που ανέλαβε τον Ολυμπιακό, ανέλαβε ουσιαστικά και την υποχρέωση και το χρέος θα έλεγα καλύτερα, του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Εμείς ήρθαμε για να στηρίξουμε εκείνον και το αποτέλεσμα είναι… 61 τίτλοι!

Ο  Βαγγέλης Μαρινάκης είναι μαζί μας στα γήπεδα.  Έρχεται, παρακολουθεί αγώνες. Όπως και ο γιος του.  Ίσως σε κάποιους δεν αρέσει αυτό, δεν θέλουν να δοξάζεται ο Μαρινάκης. Στεναχωριούνται; Που είναι; Ας έρθουν… Ο καθένας μας πρέπει να παίρνει αυτό που του αναλογεί και στις αποτυχίες και στις επιτυχίες. Αν δεν υπήρχε ο Μαρινάκης από την αρχή, δεν θα γινόταν τίποτα. Και κάτι ακόμη. Λέγανε πολλοί ότι θα είναι μειωμένο το μπάτζετ επειδή δεν θα είμαστε Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο. Στην εννιαετία πλέον, θα είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα είμαστε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά είναι εξυπνάδες από τους εχθρούς του Ολυμπιακού. Το μπάτζετ δεν θα είναι μειωμένο! Είναι εύκολο να κάνεις κριτική από τους υπολογιστές και από τα socialmedia».

-Δεν είναι και εύκολες οι εποχές πάντως. Ο κόσμος υποφέρει, υπάρχει κρίση, πόσο σας δυσκολεύει αυτό;
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εμείς τις δυσκολίες δεν τις διαφημίζουμε, δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Όλα τα σωματεία περνάνε δύσκολα. Δεν υπάρχει καλή προοπτική. Ούτε εμείς πιστεύαμε ότι θα φτάσουμε τόσο ψηλά. Οργανωθήκαμε, βάζουμε μεράκι, αγάπη».

«Πέντε μεταγραφές ενδεκάδας»

-Είσαι αντιπρόεδρος της ΠΑΕ . Τι θα γίνει με την ομάδα στο ποδόσφαιρο… Χάθηκε το πρωτάθλημα, το πρώτο μετά από χρόνια. Όλοι αγωνιούν για την επόμενη ημέρα πλέον.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί να ξαναγίνει τόσο κακή χρονιά. Οδηγηθήκαμε σε πολλές αλλαγές προπονητών. Από τον Σίλβα, πήγαμε στον Βίκτορ, μετά στον Μπέντο, Λεμονής, Χάσι, ξανά Λεμονής… Δεν είναι δυνατόν έτσι να «δεθεί» η ομάδα. Τώρα, ο Μαρτίνς έχει έρθει νωρίς, έχει ελέγξει το ρόστερ και έχει όλο το χρόνο να κάνει το σχεδιασμό που θέλει. Δεν πιστεύω ότι θα επαναληφθούν τόσες λανθασμένες και ατυχείς επιλογές. Τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα. Θεωρώ πως η κατάσταση εκτονώθηκε κιόλας. Όλοι μαζί οι αντίπαλοι έκαναν μία συμμαχία με κυβερνητικούς φορείς και έγιναν τα… απίστευτα για να πάρουν μια κούπα. Ακόμη και στην κακή μας χρονιά θα μπορούσαμε να το πάρουμε το πρωτάθλημα. Εμείς δεν παίζαμε μπάλα, αλλά αυτοί έκαναν τόσα όργια για να το πάρουν. Δεν τους ένοιαζε στην αρχή ποιος θα είναι ο νικητής, τους ένοιαζε μόνο να μην πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Και όταν έγινε αυτό, έβγαλαν τα μάτια τους μεταξύ τους. Πέρσι έπεσαν λεφτά στον Ολυμπιακό, χωρίς να έχουμε περάσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ίσως είναι και καλύτερο αν μαζευτεί το μπάτζετ φέτος. Δεν σημαίνει ότι θα είσαι χειρότερος. Βλέπεις τα ταλέντα σου, τους Έλληνες, χτυπάς καλό ξένο την κατάλληλη στιγμή. Δεν θέλουμε μόνο το πρωτάθλημα. Θέλουμε ο κόσμος να ευχαριστιέται στο γήπεδο, να βλέπει αγωνιστικότητα και καλή μπάλα».

-Κεφάλαιο μεταγραφές. Κι εδώ περιμένει ο κόσμος, πως και πως μάλιστα. Τι θα γίνει;
«Έχουν γίνει ήδη κινήσεις. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι περιμένουμε ακόμη πέντε βασικούς παίκτες. Τουλάχιστον. Θεωρώ ότι τουλάχιστον πέντε παίκτες θα αποκτηθούν. Ο προπονητής δείχνει σοβαρότητα, διαβάζει την ομάδα, θα τον κρίνουμε στην πορεία όμως. Πως θα αντεπεξέλθει στην πίεση, μετά από ένα κακό αποτέλεσμα, μετά από μια επιτυχία, στα αποδυτήρια. Όλα παίζουν τον ρόλο τους.»

-Τα εισιτήρια διαρκείας πάντως, πηγαίνουν καλά. Παίζουν και τον ρόλο τους όπως αναλύσαμε στην γιγάντωση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού…
«Εμείς τους θέλουμε για τον Ολυμπιακό, όχι να παίρνουν διαρκείας για να έρθουν να δουν την Μπαρτσελόνα. Θέλουμε τουλάχιστον 25.000 διαρκείας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ κάθε χρόνο, όπως σου είπα. Όνειρό μας είναι να είμαστε το μεγαλύτερο σωματείο στον κόσμο. Ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος. Είναι κάτι που θέλει και ο κ. Μαρινάκης. Ας μας πουν οι άλλοι: Αν δεν είμαστε εμείς το μεγαλύτερο σωματείο στον κόσμο με 22 κούπες φέτος και 4 ευρωπαϊκούς τελικούς, ποιο άλλο σωματείο είναι;»

-Το… αύριο του Ερασιτέχνη μπορείς να το προβλέψεις;
«Όχι δεν μπορώ να το προβλέψω. Μπορώ όμως να πω τι θα ήθελα. 200.000 εγγεγραμμένα Μέλη και Φιλάθλους, 25.000 εισιτήρια διαρκείας σε Μπάσκετ και Ποδόσφαιρο και 200 τίτλους μέσα στην επόμενη οκταετία».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button