ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στον αρχισκόρερ «Kill-Bill»

Εκτενές αφιέρωμα στον αρχηγό του Ολυμπιακού Βασίλη Σπανούλη, έκανε ο ΕΣΑΚΕ, με αφορμή την ιστορική αναρρίχησή του στην κορυφή των σκόρερ στην Basket League.

 

Αναλυτικά:

Η βολή με την οποία, 2:33 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο Βίκος Cola, χάρισε στον Βασίλη Σπανούλη την κορυφή της λίστας των σκόρερ της Basket League.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη μέρα που ο Νίκος Χατζής ξεπέρασε τον Άγγελο Κορωνιό και έγινε ο 1ος σκόρερ της Basket League. Από σήμερα το ελληνικό, επαγγελματικό Πρωτάθλημα έχει νέο, κορυφαίο σκόρερ. Τον Βασίλη Σπανούλη! Ο “V-Span” μέσα 13 μέρες “σκαρφάλωσε” δύο θέσεις στην ιστορική λίστα των “μπομπέρ” της Basket League προσπερνώντας την Πρωταπριλιά τον Άγγελο Κορωνιό και σήμερα, μέσα από τον αγώνα με τον Πανιώνιο Βίκος Cola, τον Νίκο Χατζή. Το esake.gr αναδεικνύει και αυτό το μεγάλο επίτευγμα, παρουσιάζοντας παράλληλα μέσα από φωτογραφίες κάποιους από τους σημαντικότερους “σταθμούς” αυτής της διαδρομής και μέσα από infographics ξεχωριστές παραμέτρους του ιστορικού ρεκόρ του αρχηγού του Ολυμπιακού.

Στις 29 Μαρτίου 2014 ο Ηλυσιακός υποδέχτηκε τον Ίκαρο τον οποίο νίκησε με 79-71 όμως το παιχνίδι εκείνο έμεινε στην ιστορία περισσότερο λόγω του μεγάλου επιτεύγματος του Νίκου Χατζή που ξεπερνώντας τον Άγγελο Κορωνιό έγινε ο κορυφαίος σκόρερ του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο βετεράνος γκαρντ της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου Βίκος Cola και του Ηλυσιακού κράτησε αυτήν την πρωτιά για 49 μήνες.

Ο Βασίλης Σπανούλης διανύει την 16η σεζόν του στην κατηγορία και ανέβηκε στην ιστορική κορυφή των σκόρερ στο 467ο παιχνίδι του σε αυτήν. Ο καταμερισμός των πόντων και των συμμετοχών του με τις τρεις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε στη Basket League…

Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση των αριθμών των τριών κορυφαίων σκόρερ της ιστορίας του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο Σπανούλης σημείωσε το 27,2% των πόντων του στα πλέι οφ, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο εκείνων του Χατζή (16,6%) και του Κορωνιού (16,6%) που είχαν περισσότερους πόντους στην κανονική περίοδο…

ΤΑ “ΠΟΛΥΒΟΛΑ” ΤΗΣ BASKET LEAGUE

Όσο για τους αριθμούς των τριών που μοιράζονται τις πρώτες θέσεις της λίστας των κορυφαίων σκόρερ…

ΟΙ 5.205 ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Σε αυτή τη διαδρομή των 16 σεζόν προς την κορυφή των σκόρερ του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ο 36χρονος γκαρντ αντιμετώπισε συνολικά 38 ομάδες. Περισσότεροι από το 10% των πόντων του σημειώθηκαν κόντρα στον Παναθηναϊκό Superfoods κάτι λογικό, δεδομένου ότι ο αριθμός των αγώνων απέναντι στους “πράσινους” είναι σταθερά σε κάθε σεζόν, μεγαλύτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους αντιπάλους. Σημαντικό μέρος των πόντων του 1ου σκόρερ της Basket League επιτεύχθηκε απέναντι στον Άρη ενώ ακολουθούν Πανιώνιος Βίκος Cola και Ολυμπιακός.

 

Οι μεγάλοι σταθμοί προς το νέο του επίτευγμα

*29 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημερομηνία στην οποία ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το ντεμπούτο του στη Basket League. Ως παίκτης του Αμαρουσίου και κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη σημείωσε τους δύο πρώτους πόντους του. Το πρώτο βήμα προς το σημερινό επίτευγμα.

*26 Φεβρουαρίου 2005: Ο Σπανούλης έφτασε τους 1.000 πόντους καριέρας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Ήταν στο παιχνίδι Μαρούσι-Άρης 89-87 της περιόδου 2004-05.

*23 Απριλίου 2008: Ως παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods και στην εντός έδρας νίκη επί του Πανελληνίου με 95-84, ο Σπανούλης έφτασε τους 2.000 πόντους καριέρας.

*26 Μαίου 2011: Στον 1ο τελικό πλέι οφ που έπαιξε ως παίκτης του Ολυμπιακού, ο Σπανούλης κόντρα στην πρώην ομάδα του τον Παναθηναϊκό Superfoods ξεπέρασε τους 3.000 πόντους καριέρας του αλλά οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με 70-75.

*15 Μαίου 2014: Στον 2ο ημιτελικό των πλέι οφ του 2014, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Πανιωνίου Βίκος Cola με 84-58 και ο διεθνής γκαρντ ξεπέρασε τους 4.000 πόντους καριέρας στη Basket League.

*13 Μαίου 2017: Στον 2ο ημιτελικό των πλέι οφ του 2017, ο Ολυμπιακός πέρασε από την έδρα του Άρη με 84-77 με τον Σπανούλη να ξεπερνά τους 5.000 πόντους στην κατηγορία.

*1 Απριλίου 2018: Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου του αγώνα με την ΑΕΚ, ο Σπανούλης έγινε ο 2ος σκόρερ στην ιστορία της Basket League ξεπερνώντας τον Άγγελο Κορωνιό.

Ο πίνακας με την πορεία του αρχισκόρερ Βασίλη Σπανούλη:

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button